Kronisk sygdom og hvad så….

Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil har 31,3% danske kvinder og 25,5% (2021) danske mænd to eller flere kroniske sygdomme. Det er vel og mærke selvvurderede helbred. Der er flere rapporterede kvinder end mænd, dog er mænd registeret med flere alvorlige sygdomme end kvinder.

At have en kronisk sygdom kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten, da det ofte indebærer langvarige helbredsproblemer, der kan påvirke både den fysiske og mentale sundhed. Mange kan opleve, at leve med en kronisk sygdom kan ændre, hvordan de ser på sig selv og sin krop. Følelsen af tab af kontrol over sit eget helbred og måske begrænsninger i evnen til at gøre ting, man tidligere har kunnet, kan påvirke selvværdet og selvopfattelsen. Man kan opleve at blive sat i bås af sine relationer pga. måske ændrede livsfunktioner.

Mange kan opleve at den kroniske sygdom påvirke deres sociale relationer, da symptomer som træthed eller smerter kan begrænse deltagelse i sociale aktiviteter. Dette kan føre til isolation eller følelse af at være afskåret fra samfundet.

Selvom ovenstående kan være udfordrende er det vigtigt at bemærke, at mange mennesker med kroniske sygdomme finder måder at opretholde en god livskvalitet på. Støtte fra familie og venner, samt tilpasninger i livsstilen, kan være med til at forbedre livskvaliteten. Der er også mange eksempler på personer, der lever tilfredsstillende og meningsfulde liv på trods af deres kroniske sygdom.

Psykoterapi til dig

Psykoterapi til dig med kronisk sygdom kan være en væsentlig del af din behandling for at håndtere både de fysiske og psykiske aspekter af sygdommen. Andre forskellige typer af terapi kan hjælpe med at forbedre livskvaliteten, reducere symptomer og støtte tilpasningen af livets udfordringer.

Som uddannet sygeplejerske med en ISTDP-psykoterapeutisk uddannelse kan jeg hjælpe dig med at fokuserer på at udforske og forstå de ubevidste processer, der påvirker dine tanker, følelser og adfærd. Psykoterapi kan variere i længde og intensitet afhængigt af dit behov. Nogle forløb er kortvarige og fokuserer på specifikke problemer, mens andre kan være mere langvarige og dybdegående, hvor man arbejder med grundlæggende personlighedsmønstre og ubevidste konflikter.

At modtage psykoterapi er effektiv for psykiske problemer, herunder depression, angst, personlighedsforstyrrelser og komplekse følelsesmæssige problemer. Det kan også være nyttigt for personer, der ønsker at opnå en dybere forståelse af sig selv og sine relationer.

Oplever du at din kroniske sygdom har forandret dig og du ikke længere kan kende dig selv på det psykiske plan, så kan psykoterapi hjælpe. Som baggrundsuddannelse som sygeplejerske har jeg en forståelse for de somatiske komplikationer og som uddannet psykoterapeut, kan jeg hjælpe dig med de psykiske udfordringer du oplever i forbindelse med din sygdom.