Søvnvejledning

Sover du dårligt, besvær med at falde i søvn eller vågner du flere gange om natten? Føler du dig træt når du skal op, mindre udhvilet, tør i munden, ondt i hovedet? Så er du nok en af de 300.000 danskere som lider af alvorligt søvnløshed. Op mod hver femte dansker oplever på et eller andet tidspunkt søvnløshed og for ca. 10 % af dem, bliver søvnløsheden kronisk.

Søvnløshed kaldes også insomni. Insomni skyldes ofte fysiologiske og psykologiske problematikker, og det er vigtigt at adressere selve søvnbesværret isoleret fra den udløsende årsag. Der er evidens for, at søvnmangel og søvnforstyrrelser er skadelig for kroppen og øger risikoen for livstruende sygdomme som stress, depression, angst, nedsat immunforsvar og hjerte-kar sygdomme.

Oplever du søvnbesvær, kender du sikker godt til de ændringer du gør i hverdagen, fordi du føler dig træt og mindre motiveret for social aktivitet i løbet af dagen. Dette kaldes “sikkerhedsadfærd” . Sikkerhedsadfærd er ofte forbundet med tiltag som begrænset aktivitet i hverdagen

Forstyrrelser af søvnen

Der kan være mange årsager til forstyrrelse af søvnen. Lys, støj, stress og tankemylder kan være årsag til forstyrrelser af søvn-vågenhed, og er ofte en udløsende årsag. Sygdom i næsesvælg, allergi, smerter, snorken (UARS), obstruktiv søvnapnø (OSA), urolige ben (RLS) og periodiske stærke benbevægelser under søvn (PLMS), jetlag samt de mere sjældne sygdomme som narkolepsi og idopatisk hypersomni, kan også være skyld i forstyrrelser af søvnen.

Der er evidens for, at ved at isolerer søvnproblemer fra den udløsende årsag, kan man ved en gennemprøvet metode ASD søvnstimuluskontrol, søvnrestriktion og døgnrytme afhjælpe søvnproblemer.

Søvnløshed
Søvnløshed kan føre til social distancering.

Søvnhygiejniske foranstaltninger

Der skal ganske få ændringer i hverdagen, til at opnå bedre søvnkvalitet. Mange af de søvnhygiejniske principper kender du sikkert allerede. Sluk mobilen, ikke drikke efter kl. 18, mørke og ikke spise om natten. Derudover kan der være indre og ydre faktorer som forstyrrer dine søvnstadier. De indre faktorer er snorken eller unormal vejrtrækning og ydre faktorer kan være alkohol eller trafikstøj eller anden støj, der hvor du sover.

Føler du træthed, udmattelse eller søvnmangel? Der er forskel på at føle sig søvnig og føle sig udmattet, dog har begge betydning for din hverdag. At føle sig udmattet, er en oplevelse af at være nedslidt eller drænet, enten fysisk eller psykisk, hvor oplevelsen af søvnighed, viser, at man har svært ved at holde sig vågen og opmærksom. De fleste mennesker som oplever søvnløshed er udmattede, og ikke specielt søvnige, i løbet af dagen.

Kronisk søvnmangel kan nedsætte dit præstationsniveau på arbejde og i forbindelse med andre aktiviteter og kan nemt få dig distraheret.

Søvnløshed

De fleste mennesker med søvnløshed har vanskeligt ved enten af falde i søvn, indsovningsbesvær, eller at sove igennem, såkaldt gennemsovningsbesvær. Det er vigtig at skelne mellem disse to problemer. Samtidig er der også forskel på om din søvnløshed er forbigående eller akut.

Forbigående søvnløshed kan skyldes både glædelige begivenheder eller kortvarig sygdom, skifteholdsarbejde eller støj omkring dig. Ved forbigående søvnløshed forsvinder symptomerne som oftest i løbet af nogle dage eller uger, uden at det fører til langvarige problemer.

Søvnløshed betragtes som kronisk, hvis man oplever søvnløshed mere end 3 nætter pr.uge gennem en måned eller mere. Opleves kronisk søvnløshed, kan det gå ud over ens sociale liv og arbejdsliv, især hvis man bruger meget tid på at spekulere over sin manglende søvn. Mange oplever hvordan de langsomt begynder at isolerer sig og lave adfærdsmæssige ændringer i hverdagen pga. dårlig søvn.

Oplever du problemer med din søvn, kan søvnvejledning være et godt alternativ.

Vurdering af søvnproblemets betydning.

Nedenfor ses et skema som kan anvendes til vurdering af søvnproblemets betydning.

Ja til 1 eller 2 spørgsmål = mild grad, det er vigtigt at tage fat om dit søvnproblem

Ja til 3 eller 4 spørgsmål = moderat søvnløshed, sætter præg på din livsførelse.

Ja til 5 eller mere = alvorligt søvnproblem, fokus på livet.

JaNejBliver du nogensinde hjemme fra arbejde pga. din dårlige søvn?
JaNejUndgår du socialt samvær pga. din dårlige søvn?
JaNejPræsterer du ringere på arbejde pga. din dårlige søvn?
JaNejHar du brugt tid og penge på traditionel behandling af dit søvnproblem, som fx medicin eller besøg hos specialister?
JaNejHar du brugt tid og penge på alternativ behandling, som fx akupunktur, urtemedicin eller aromaterapi?
JaNejEr du nogensinde faldet i søvn eller følt dig meget søvnig bag rattet efter at have sovet dårligt om natten?
JaNejEr din opmærksomhed og koncentration nedsat, efter at du har sovet dårligt om natten?
JaNejMener du, at dit søvnproblem har påvirket dit forhold til familie, venner og bekendtskabskreds?
JaNejFøler du dig for træt i dagens løb til at dyrke motion?
JaNejFøler du dig ofte træt eller sløv i dagens løb?
JaNejHar du taget på i vægt for nyligt, eller spiser du mere end normalt?
JaNejGør du dig usædvanligt mange bekymringer om din søvn?
JaNejFøler du dig irritabel eller nedstemt efter at have sovet dårligt om natten?
Vurderingsskema til søvnproblemer. S.A.Silberman,2010.